Bazalka pravá

Ve své domovské zemi (Indie) je to dřevnatějící trvalka, u nás se pěstuje jako jednoletá bylina. Většinou má přímou větvenou lodyhu se vstřícnými listy. Ty mají řapík a jsou vejčité, měkké, lesklé, s velmi řídce zubatým okrajem.

Nahoře na lodyze vyrůstají ve svazečcích hluchavkovité, bílé nebo růžové květy. Existují odrůdy s lysými, velkými a měkkými lístky, také velmi větvené s drobnými lístky.

Bazalku považujeme za velmi chutné a výrazně aromatické koření. Čerstvé, nebo i sušené lístky bazalky se tradičně přidávají k rajčatům, sýrům, salátům, rybám, také do těstovin a různých omáček.

Také je bazalka stále na seznamu léčivých bylin a může se použít při různých chorobách. Látky v ní obsažené podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení. Zároveň působí na dýchací cesty a ulehčuje odkašlávání. Také zlepšuje činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje dobrou náladu.