Dobromysl – Oregano

Dobromysl se používá zejména jako koření – OREGANO.
Typickým použitím je kořenění pizzy, těstovin a salátů, do rajčatových omáček, smažené zeleniny… Kromě toho je též součástí provensálského koření. 
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.
Bylina je silným prostředkem uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum). Používá se i na obklady a osvěžující koupele. Ne nadarmo je českým názvem oregana – Dobromysl.
Dobromysl lze pěstovat na zahrádce, ale i v květináči na balkóně. Rostlina je nenáročná, je to trvalka, daří se jí v lehké dobře průtočné půdě. Pokud dobromysl vysazujeme ven na záhon, vyžaduje suché stanoviště s přímým sluncem.
  • sbíráme kvetoucí nať od června do srpna
  • sušíme na suchých a stinných místech ve svazcích nebo ve slabé vrstvě
  • dobře usušená nať má tmavozelenou barvu
  • skladujeme nejlépe v papírových sáčcích na suchém místě
  • listy Dobromyslu lze také zamrazit nebo naložit do oleje (kapat na pizzu) nebo octa  (kapat na saláty)